Overslaan en naar de inhoud gaan

Historiek

Historiek

 

Zelden staat ze een interview toe, speciaal voor haar eigen historiek mocht onze reporter haar aan de (gevoelige) enige echte tand die ze nog heeft voelen:

 

Korte inleiding:

 

Oma werd geboren nét na de oorlog in een warm gezin; Als tweede van twee zussen namelijk Madeleine en oma zelf (… Ze wil haar naam niet kwijt en ze vroeg ons haar aan te spreken met Oma omdat iedereen haar zo kent (lacht)

Haar vader was van boerenkomaf en moeder was een harde werkster. Haar moeder heette “Bertha van Sjang de Bekker” en haar vader (Jef van jeanne van sjeive Pier).

Ze  hadden een mooie hoeve  die de naam droeg “Bie’ j ouw Betsie” daar groeide Oma en haar zus Madeleine op tussen de warmte van haar lieve ouders en de warmte van een hoop koeien (weer lacht ze…)

 

Oma hoe oud ben je nu?

 

 Lieve schat, als je zo oud bent als mij, kom het dan nog eens vragen! (lach) Nee lieverd, ik deel nooit mijn leeftijd mee, je bent immers zo oud als je je voelt, toch?

 

Oma waarom doe je zo geheimzinnig over je ijsreceptuur?

 

Jij nieuwsgierige neus! Je moet mijn grote geheim niet gaan lospeuteren, ik ben nog lang niet dement hoor schat! Zie het zo lieverd: Ik ben net zoals een authentieke coca cola, niemand weet exact hoe oud hij is en wat het precies inhoudt! Maar iedereen weet wel dat hij generaties en generaties nog meegaat (weer lacht ze dit keer heel erg hard;-)

 

Oma, hoe is het met je zus Madeleine?

 

Lieve schat, ze verblijft de helft van de tijd in Benidorm waar ik ook in winterdag heel erg welkom ben, met mijne “artroos” altijd een godsgeschenk om daar uitgenodigd te worden! Ik zit daar wel tussen al die oudjes, maar dat moet je er dan maar bij nemen zeker? (schaterlacht)

 

Oma we gaan eerst even naar het verleden, van welk jaar is jouw heerlijke ijsrecept?

 

Snoeperd, ik moest vroeger hard werken in het huishouden en ook bij mijn Opa

helpen in de bakkerij waar voor de eerste keer dit heerlijk ijs gemaakt werd.  Ik herinner het me nog goed, ze kwamen met de velo van alle kanten voor het ijs van mijne Opa Louis. Dan moet je je even verplaatsen naar het jaar … Laat me denken, euh,  1883 moet dat geweest zijn…

 

Oma wat deed je op school?

 

Ach lollie, niet veel haha, het is niet wat het nu is he; ik deed snit en naad en huishoudkunde, kind als je weet hoe hard wij moesten leren en hoe weinig we van het leven kenden… Ach mijne jong, dan is het nu toch anders zeg ( grinnikt). Ik moet nu wel zeggen dat ik nog steeds een zeer goede naaister ben! Ik maak nog altijd de kleren voor mezelf en de kleren voor al mijn personeel! En dat op mijn leeftijd!  (hahaha) Als je dan weet dat ik maar tot 13 naar school geweest ben… (hehehehe …kreunt)

 

Oma, was het leven anders vroeger?

 

Lieve schat, als ik zie hoe jij mijn vragen hier inspreekt op je ‘I- euh dinges… ‘ dat hadden we vroeger allemaal niet, een pen en een potlood waar we heel zuinig mee omgingen. Nu is iedereen aan het spelen op dat ding als ze een ijsje komen halen! Van bovenuit zie ik dat nu allemaal gebeuren! Ik kijk nu wel eens naar TV , ook dat hadden we vroeger niet.  Wel een radio en we brachten veel gezellige avonden door met lieve mensen én met het ijs van mijne Opa. Dat was nogal eens een tijd!

Maar op gebied van gezondheid was het zeker niet beter… behalve de buitenlucht he!

 

Bedankt Oma voor je reactie!

 

Graag gedaan lieve schat, kom over 20 jaar nog maar eens terug voor een boek

“mijn memoires” want dan word ik precies… Nee lieverd, ik zeg het lekker niet  ( Brult het uit)

Oma's ijs is heel gemakkelijk te vinden!

Kijk maar op het plannetje.

Rode Kruislaan 28

3960 Bree